Συνταγές

Involtini με κεμπάπ & μελιτζάνες

Υλικα

ΥΛΙΚΑ (για 2-3 άτομα)

 

  •  1 συσκευασία ΚΕΒΑΒ ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
  • 3 μελιτζάνες μακρόστενες, κομμένες κατά μήκος σε λεπτές φέτες
  • 400 γρ. ρεγκάτο τριμμένο (ή άλλο τυρί , όπως γκούντα & γραβιέρα ή φέτα)
  • 5-6 φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. σάλτσα ντομάτας
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτελεση

Σε ένα σχαροτήγανο ψήνετε τις φέτες μελιτζάνας, αφού τις ξε-πικρίσετε πρώτα σε λίγο νερό με αλάτι.

Σε ένα πυρέξ ή σε ένα ταψάκι, απλώνετε μερική ποσότητα από τη σάλτσα ντομάτας τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού. Τυλίγετε καθένα από τα κεμπάπ με 2 ή 3 φέτες μελιτζάνας και τα βάζετε στο πυρέξ, ρίχνετε από πάνω τα τριμμένα τυριά και την υπόλοιπη σάλτσα.

Περιχύνετε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 35 με 40 λεπτά.

Burger προβατίνας με φρέσκια σάλτσα πέστο με κατίκι

Υλικα

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

 

  • 1 συσκευασία BURGER ΠΡΟΒΑΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
  • 4 ψωμάκια για burger brioche 
  • 12 ντοματίνια
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Εκτελεση

Κόβετε τα λουκάνικα στη μέση και σε ένα τηγάνι με καπάκι τα σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο.

Τα σβήνετε με λίγο κόκκινο κρασί και εφόσον εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και στη συνέχεια τις πιπεριές, το καρότο και τα ντοματίνια, αλατοπιπερώνετε λίγο και ανακατεύετε σιγά έως ότου σοταριστούν ελαφρά τα λαχανικά. Τέλος, ρίχνετε τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και κλείνετε με το καπάκι.

Αφήνετε να δέσει η σάλτσα και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό λίγο πριν σερβίρετε.

Πρόβειο λουκάνικο σπετσοφάι

Υλικα

ΥΛΙΚΑ (3-4 άτομα)

 

  • 6 πρόβεια λουκάνικα ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
  • 1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 πιπεριά κίτρινη κομμένη κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κύβους
  • 10 ντοματίνια κομμένα στα δυο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ.τσαγ. σάλτσα ντομάτας
  • λίγο κόκκινο κρασί
  • πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι

Εκτελεση

Κόβετε τα λουκάνικα στη μέση και σε ένα τηγάνι με καπάκι τα σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο.

Τα σβήνετε με λίγο κόκκινο κρασί και εφόσον εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και στη συνέχεια τις πιπεριές, το καρότο και τα ντοματίνια, αλατοπιπερώνετε λίγο και ανακατεύετε σιγά έως ότου σοταριστούν ελαφρά τα λαχανικά. Τέλος, ρίχνετε τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και κλείνετε με το καπάκι.

Αφήνετε να δέσει η σάλτσα και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό λίγο πριν σερβίρετε.

Μοσχαρίσιο Burger με σάλτσα τυριών

Υλικα

ΥΛΙΚΑ για 3 τυλιχτά

Για τον γύρο

  • 1 συσκευασία γύρο κοτόπουλο ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

 

Για τη γουακαμόλε

  • 2 ώριμα αβοκάντο
  • 1 λάιμ το χυμό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 10 ντοματίνια ή 1 μια μέτρια ντομάτα ψιλοκομμένη χωρίς τους σπόρους
  • ½ κούπα φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Τορτίγιες

Εκτελεση

Σε ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο ή σε ένα μαντεμένιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το τριμμένο μοσχοκάρυδο, το γάλα,  το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να πάρει μια βράση. Σβήνετε τη φωτιά, κόβετε τα υπόλοιπα τυριά σε κύβους και τα προσθέτετε στο γάλα με το βούτυρο μαζί με την τριμμένη παρμεζάνα, Στο τέλος, ρίχνετε τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά έως ότου λιώσουν αρκετά τα τυριά και ομογενοποιηθούν.

Αποψύχετε τα  BURGER ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ και τα ψήνετε σε σχαροτήγανο για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.

Ανοίγετε τα ψωμάκια για burger και το στο κάτω ψωμάκι βάζετε λίγη σάλτσα τυριών ακουμπάτε το τρυφερό μέρος από το φύλλο μαρουλιού, μια φέτα ντομάτας τοποθετείτε δύο ψημένα burger που ενδιάμεσα τους θα ρίξετε σάλτσα τυριών, όπως και από πάνω τους. Τέλος μια φέτα ντομάτας και κλείνετε το burger με το πάνω ψωμάκι.

Τυλιχτό με τορτίγια, γύρο κοτόπουλο & γουακαμόλε

Υλικα

ΥΛΙΚΑ για 3 τυλιχτά

Για τον γύρο

  • 1 συσκευασία γύρο κοτόπουλο ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

 

Για τη γουακαμόλε

  • 2 ώριμα αβοκάντο
  • 1 λάιμ το χυμό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 10 ντοματίνια ή 1 μια μέτρια ντομάτα ψιλοκομμένη χωρίς τους σπόρους
  • ½ κούπα φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Τορτίγιες

Εκτελεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε το γύρο κοτόπουλο χωρίς να το αποψύξετε και το σοτάρετε   για 5 με 6 λεπτά. Μπορείτε να το ψήσετε και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C με 200ο C ή ακόμη και σε φούρνο μικροκυμάτων.

Παίρνετε τα αβοκάντο και τα κόβετε στη μέση, αφαιρείτε το κουκούτσι και με ένα κουτάλι αφαιρείτε την ψίχα του. Σε ένα πιάτο ή μπολ βάζετε το καθαρισμένο ώριμο αβοκάντο και περιχύνετε το χυμό από λάιμ έτσι ώστε να μην μαυρίσουν τα αβοκάντο, με ένα πιρούνι το πιέζετε χωρίς όμως να το λιώσετε άλλα να διαλυθεί ελαφρά.

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα προσθέτετε πάνω από το πιρουνιασμένο αβοκάντο, έπειτα ψιλοκόβετε το κόλιανδρο και τον προσθέτετε και αυτόν. Κόβετε τα ντοματίνια σε 4 κομμάτια και αν χρησιμοποιήσετε ντομάτα καθαρίστε την από τους σπόρους πρώτα, πριν την κόψετε σε μικρά κυβάκια. Προσθέτετε τα ντοματίνια αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύετε έτσι ώστε να αναμειχθούν όλα τα υλικά.

Εφόσον ο γύρος είναι έτοιμος ζεστάνετε λίγο την τορτίγια αν το επιθυμείτε. Προσθέτετε στη μια άκρη της τορτίγιας λίγο πιο κάτω από το κέντρο της γουακαμόλε και γύρο κοτόπουλο, τόσο ώστε να μπορείτε να το τυλίξετε. Σκεπάζετε τον γύρο και τη γουακαμόλε με το κομμάτι τορτίγιας που περισσεύει, διπλώνετε τα πλαϊνά και τυλίγετε. 

Κεμπάπ γεμιστό με πολίτικη πικάντικη σάλτσα

Υλικα

Για την σάλτσα

  • 1 κουτί ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γ αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • 1 κ.γ μπούκοβο
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ σφηνοπότηρο ούζο

 

Για το σερβίρισμα

  • Αράβικες πίτες ή απλές για σουβλάκι
  • 1 κρεμμύδι μέτριο  κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κ.σ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. σουμάκι

Εκτελεση

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι

Ρίχνετε το σκόρδο να σοταριστεί ελαφρά και προσθέτετε το μπούκοβο.

Ρίχνετε το πελτέ να σοταριστεί και αυτός ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι για 3-4 λεπτά .

Αφού έχετε περάσει τη κονκασέ από το μούλτι, τη ρίχνετε στο τηγάνι να πάρει βράση

Προσθέτετε το αλάτι το πιπέρι τη ρίγανη

Σβήνετε με το ούζο και βράζετε έως ότου δέσει η σάλτσα και να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ψήνετε στον φούρνο : στους 180ο C στον αέρα σε ταψάκι με λαδόκολλα για 25 με 30 λεπτά

Στο σχαροτήγανο: σε μέτρια θερμοκρασία γυρνώντας τα 3-4 φορές από κάθε πλευρά για να πάρουν ωραίο χρώμα χωρίς να καούν περίπου για 10-12 .

Σε ψησταριά με κάρβουνο : σε δυνατή φωτιά για 7-8 λεπτά γυρίζοντας 2-3 φόρες με λαβίδα

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και το σουμάκι.

Σερβίρετε πάνω σε αραβικές πίτες ή απλές πίτες για σουβλάκι περιχύνοντας τη σάλτσα, τοποθετείτε επάνω τα ζεστά κεμπάπ και πασπαλίζετε με  το μίγμα από το  κρεμμύδι, τον μαϊντανό και το σουμάκι .

Μπούτι Αρνίσιο Γεμιστό

Υλικα

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα

  • 1 αρνίσιο μπούτι, ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, ξεκοκαλισμένο ή τραβηχτό το κόκαλο (2-2,5 κιλά)

 

  • 2-3 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο ή θυμάρι
  • 125 ml (½ φλιτζ. τσαγ). ελαιόλαδο
  • 2 σκόρδα κομμένα στα δυο και ακαθάριστα
  • 350 ml (1 ½ φλιτζ. τσαγ.) κρασί λευκό ξηρό
  • 2 καρότα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο σε 4 κομμάτια
  • 2 μανταρίνια χυμό
  • 1 κομμάτι αστεροειδή γλυκάνισο

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. βερίκοκα ψιλοκομμένα (αποξηραμένα)
  • 20 γρ. δυόσμο φρέσκο
  • 150-200 γρ. φρυγανιά ή ψωμί
  • 1 αυγό
  • 2 γρ. κανέλλα
  • 1 γρ. μοσχοκάρυδο
  • 1 γρ. γαρύφαλλο
  • 2 γρ. πιπέρι μαύρο
  • Αλάτι
  • 3 μανταρίνια κομμένα στα 2

Εκτελεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύετε. Γεμίζετε το μπούτι με το μείγμα, το δένετε με μαγειρικό σπάγκο, και μαζί δένετε το δενδρολίβανο και τις φέτες μανταρινιού από πάνω.

Βάζετε το μπούτι σε ένα βαθύ ταψί ή γάστρα, που έχετε τοποθετήσει τα καρότα και το κρεμμύδι, και περιχύνετε με το κρασί , τον χυμό μανταρινιού και το ελαιόλαδο. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ένα φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό

Πρόβειο Γάστρας

Υλικα

ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα

 

Για την γάστρα

  • 3 κιλά πρόβειο γάστρας ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
  • 1 κομμάτι κανέλλα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί

 

Για το ρύζι

  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι μπασμάτι
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 6 φλιτζάνια τσαγιού νερό ή ζωμό κοτόπουλο
  • 1 κ.γ. κουρκουμά ( κιτρινόριζα)
  • 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
  • 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. βούτυρο αγελαδινό Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού

 

Για το γαρνίρισμα

  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτελεση

Για το ρύζι : σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, σοτάρετε με το ελαιόλαδο και το βούτυρο , το σκόρδο και τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε για άλλα 2-3 λεπτά. Στο τέλος, ρίχνετε το νερό ή το ζωμό, τον κουρκουμά, αλάτι και πιπέρι και βράζετε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά. Όταν είναι έτοιμο , πασπαλίζετε με το ξύσμα λεμονιού και το αφήνετε στην άκρη.