Συνταγές

Μοσχαράκι Γκούλας

Υλικα

Υλικά για 4 άτομα

  • 700 γρ. μοσχάρι από σπάλα ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, κομμένη σε κύβους

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 30 γρ αλεύρι απλό

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 1 πράσινη πιπεριά ξεσποριασμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες

  • 1 κόκκινη πιπεριά ξεσποριασμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες

  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

  • 2 κ.σ. πάπρικα

  • 2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε κύβους

  • 75 ml λευκό ξηρό κρασί

  • 300 ml ζωμό βοδινού

  • 2 κ.σ. πλατύφυλλα φύλλα μαϊντανού

  • 150 ml soured cream

  • Αλάτι

  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτελεση

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160C/140C.
  2. Ζεσταίνετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε βαριά, μαντεμένια κατσαρόλα. Χωρίζετε τους κύβους του κρέατος σε 3 παρτίδες, τους αλευρώνετε και τους ροδίζετε, προσθέτοντας 1 επιπλέον κ.σ. λάδι για κάθε παρτίδα. Βγάζετε το κρέας από την κατσαρόλα και το αφήνετε στην άκρη.
  3. Προσθέτετε την υπόλοιπη 1 κ.σ. λάδι στην κατσαρόλα, καθώς και τα υπόλοιπα λαχανικά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πράσινη και την κόκκινη πιπεριά. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 5-10 λεπτά.
  4. Επιστρέφετε το μοσχάρι στην κατσαρόλα και προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας και την πάπρικα. Μαγειρεύετε, ανακατεύοντας για 2 λεπτά. Τέλος προσθέτετε τις ντομάτες σε κύβους, το κρασί και τον ζωμό βοδινού.
  5. Σκεπάζετε με καπάκι ή με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα & 30 λεπτά – 2 ώρες.
  6. Εναλλακτικά, στην εστία της κουζίνας, σκεπάζετε και ψήνετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα, αφαιρώντας το καπάκι μετά από 45 λεπτά.
  7. Τελειώνοντας, πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε την soured cream και σερβίρετε.

Χοιρινή Τηγανιά Φάρμα Ελασσόνας με Πράσο και Φέτα

Υλικα

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 χοιρινή τηγανιά ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ (μπούτι & πανσέτα)

  • 1 κιλό πράσα κομμένα σε μήκος 2-3 εκ.

  • 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό

  • 1/2 φλιτζάνι τυρί φέτα σκληρή, θρυμματισμένη

  • 6 – 8  κ.σ. ελαιόλαδο

  • 6 κ.σ. χυμό λεμονιού

  • 1 πρέζα ρίγανη

  • 1 πρέζα πάπρικα πικάντικη

  • 1/2 κ.γ. αλάτι

  • 1/2 κ.γ.. πιπέρι λευκό

Εκτελεση

  1. Βάζετε το κρέας σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο και σε πολύ χαμηλή φωτιά, σιγοτηγανίζετε για 10΄. Σβήνετε με το κρασί και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10΄ ακόμα.
  2. Έπειτα ρίχνετε τα πράσα μαζί με ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε με μια ξύλινη σπάτουλα, σκεπάζετε και σιγοψήνετε για άλλα 10΄.
  3. Στο τέλος ρίχνετε το λεμόνι, τη ρίγανη, τη θρυμματισμένη φέτα και αφήνετε το φαγητό να «πάρει» την τελευταία του βράση για 3-4΄ πριν το σερβίρετε πασπαλισμένο με πάπρικα.

Χοιρινές Μπριζόλες Φάρμα Ελασσόνας στη σχάρα με Σάλτσα Μπύρας

Υλικα

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό χοιρινές μπριζόλες (σπάλας ή λαιμού) ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
  • Αλάτι θαλασσινό
  • Για τη σάλτσα μπύρας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ακαθάριστο
  • 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
  • 10 ασπρομανίταρα ψιλοκομμένα σε φετούλες
  • 180 ml μπύρα κόκκινη ή μαύρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτελεση

Βγάζετε τις μπριζόλες από το ψυγείο τουλάχιστον μια ώρα πριν τις ψήσετε. Τις σκουπίζετε από περίσσια υγρασία και τις αλατίζετε. Τις αφήνετε για 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωμάτιου, όπως είναι, αλατισμένες.
Ψήνετε τις μπριζόλες επάνω σε δυνατή φωτιά, προσέχοντας ιδιαίτερα τις αναφλέξεις, ειδικά αν έχουμε αρκετό λίπος εξωτερικά σε κορδόνι.
Για την σάλτσα μπύρας: σε ένα τηγάνι ρίχνετε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτετε το σκόρδο ακαθάριστο και το κρεμμύδι σε φέτες. Σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να αρχίσει να αποκτάει ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.Τότε προσθέτετε τα μανιτάρια, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύετε ζωηρά με μια κουτάλα πάνω σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά. Σβήνετε με την μπύρα. Αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και σιγοβράζετε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Σερβίρετε τις μπριζόλες σε μια πιατέλα και περιχύνετε με την ζεστή σάλτσα μπύρας και μανιταριών.

Αφράτα Μπιφτέκια στο Φούρνο με Βόειο Κιμά

Υλικα

Υλικά για 4 άτομα

ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ

  • 800 γρ. άπαχος βόειος κιμάς ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
  • 3 κ.σ. φρυγανιά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι πολτοποιημένο
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ πάπρικα γλυκιά
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. πιπέρι χοντροτριμμένο
  • 1 πρέζα κύμινο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-3 σταγόνες ξύδι

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ

  • 3-4 μεσαίες πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 2-3 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 3-4 μικρές ντομάτες κομμένες σε φέτες
  • ½ φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζ. τσαγ. ζεστό νερό

Εκτελεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, την φρυγανιά, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, ρίγανη και το ελαιόλαδο. Ζυμώνετε πολύ καλά και αφήνετε το μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο για μια τουλάχιστον ώρα να «δέσει» το μίγμα.

Καθαρίζετε, κόβετε σε λεπτές ροδέλες τις πατάτες και τις αλατίζετε. Αν θέλετε τις ζεματάτε σε νερό που βράζει για 3-4 λεπτά (ή τις χρησιμοποιείτε ωμές). Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε να κρυώσουν.

Πλάθετε τον κιμά σε μικρά στρογγυλά μπιφτεκάκια βουτώντας τα χέρια μας σε λίγο ελαιόλαδο και ξεκινάτε να τα τοποθετείτε σε ένα ταψί εναλλάξ, κεφτεδάκι, πατάτα, την ντομάτα και την πιπεριά.
Σε ένα μπολ διαλύετε τον πελτέ στο ζεστό νερό και περιχύνετε τα μπιφτεκάκια.

Προσθέτετε το ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, πάνω – κάτω για 45-50 λεπτά περίπου (ανάλογα τον φούρνο σας). Αφήνετε το φαγητό να ξεκουραστεί για δέκα λεπτά και το σερβίρετε μαζί με τα λαχανικά και την σάλτσα τους.

Γύρος Χοιρινός Σκεπαστή – Club Sandwich Φάρμα Ελασσόνας

Υλικα

ΥΛΙΚΑ (για 3-4 άτομα)

  • 1 συσκευασία ΓΥΡΟΣ ΧΟΙΡΙΝΟΣ ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ 330 γραμ
  • 3 πίτες για σουβλάκια διαμέτρου 20-25 εκ.
  • 2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
  • 3 φύλλα μαρουλιού
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 5 φέτες μπέικον
  • 250 γρ. τριμμένο τυρί γκούντα

Για τη sauce μαγιονέζας

  • 5 κ.σ μαγιονέζα
  • 4 κ.γ. μουστάρδα
  • 4 κ.γ κέτσαπ

πατάτες τηγανιτές για το σερβίρισμα

Εκτελεση

Σε ένα μπολ φτιάχνετε τη sauce μαγιονέζας αναμειγνύοντας την με τη κέτσαπ και τη μουστάρδα.

 

Σε ένα τηγάνι σοτάρετε τον προψημένο χοιρινό γύρο για 3 με 4 λεπτά, έπειτα  ψήνετε το μπέικον και τέλος ζεσταίνετε στο ίδιο τηγάνι τις πίτες.

 

Παίρνετε μια πίτα και απλώνετε μια ποσότητα από τη sauce μαγιονέζας έπειτα τα φύλλα μαρουλιού, τη μισή ποσότητα γύρου και περιχύνετε με λίγη sauce ακόμη, σκεπάζετε με μια πίτα και στη συνέχεια απλώνετε ξανά sauce, τη τριμμένη γκούντα, τον υπόλοιπο ζεστό  γύρο για να λιώσει το τυρί , τις φέτες από τη ντομάτα, το μπέικον, το κρεμμύδι και και τέλος ξανά sauce και σκεπάζετε με την τελευταία πίτα.

 

Κόβετε το club sandwich στα 4 και σερβίρετε με πατάτες τηγανιτές.

Ομελέτα Φούρνου με Μοσχαρίσιο Λουκάνικο

Υλικα

ΥΛΙΚΑ (για 3-4 άτομα)

 

  • 6 μοσχαρίσια λουκάνικα ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κύβους
  • 250 γρ. πιπεριές Φλωρίνης
  • 10 αυγά
  • 4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.σ. σόδα, αναψυκτικό
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι φρεσκτριμμένο

Εκτελεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170ο C. Κόβετε τα λουκάνικα σε φέτες και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε ελαφρά για 2 λεπτά. Κόβετε τις πατάτες σε κύβους, αφού τις έχετε βράσει πριν σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό. Σε ένα μπολ χτυπάτε με το σύρμα των αυγών, τα αυγά, το μαϊντανό, το μπέικιν πάουντερ, τις πιπεριές και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε στο μείγμα τις πατάτες και τα σοταρισμένα λουκάνικα και ανακατεύετε. Παίρνετε ένα ταψί με αποσπώμενο στεφάνι διαμέτρου 25-26 εκ. Τον πάτο μπορείτε να τον ντύσετε με μια λαδόκολλα, έτσι ώστε να ξεφορμάρετε εύκολα την ομελέτα. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25′-30′ ή μέχρι να ψηθεί έως το κέντρο. Αφήνετε για 10′ να κρυώσει και ξεφορμάρετε την ομελέτα σε μια πιατέλα πριν τη κόψετε. Σερβίρετε ζεστή ή κρύα.

Involtini με κεμπάπ & μελιτζάνες

Υλικα

ΥΛΙΚΑ (για 2-3 άτομα)

 

  •  1 συσκευασία ΚΕΒΑΒ ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
  • 3 μελιτζάνες μακρόστενες, κομμένες κατά μήκος σε λεπτές φέτες
  • 400 γρ. ρεγκάτο τριμμένο (ή άλλο τυρί , όπως γκούντα & γραβιέρα ή φέτα)
  • 5-6 φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. σάλτσα ντομάτας
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτελεση

Σε ένα σχαροτήγανο ψήνετε τις φέτες μελιτζάνας, αφού τις ξε-πικρίσετε πρώτα σε λίγο νερό με αλάτι.

Σε ένα πυρέξ ή σε ένα ταψάκι, απλώνετε μερική ποσότητα από τη σάλτσα ντομάτας τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού. Τυλίγετε καθένα από τα κεμπάπ με 2 ή 3 φέτες μελιτζάνας και τα βάζετε στο πυρέξ, ρίχνετε από πάνω τα τριμμένα τυριά και την υπόλοιπη σάλτσα.

Περιχύνετε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 35 με 40 λεπτά.

Burger προβατίνας με φρέσκια σάλτσα πέστο με κατίκι

Υλικα

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

 

  • 1 συσκευασία BURGER ΠΡΟΒΑΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
  • 4 ψωμάκια για burger brioche 
  • 12 ντοματίνια
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Εκτελεση

Βάζετε το κατίκι, την παρμεζάνα, το σχοινόπρασο, τον μαϊντανό, τον βασιλικό, το χυμό του λεμονιού, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τη μαγιονέζα, το αλάτι και το πιπέρι στη κανάτα του ραβδομπλέντερ και τα χτυπάτε όλα μαζί για τουλάχιστον 6′-7′ μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή το πέστο.

Ψήνετε τα BURGER ΠΡΟΒΑΤΙΝΑΣ στη ψησταριά με κάρβουνο για 15-20 λεπτά. Μπορείτε να τα ψήσετε και στο φούρνο, στον αέρα στους 180 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά ή στο σχαροτήγανο με 4 – 5 γυρίσματα για 20 λεπτά ανάλογα με το πόσο ψημένα τα θέλετε.

Σε ένα τηγάνι σοτάρετε ελαφρά τα ντοματίνια ολόκληρα, προσθέτετε λίγο αλάτι και έπειτα το ελαιόλαδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 με 3 λεπτά.

Για να στήσετε το burger, κόβετε το ψωμάκι οριζόντια, σε δύο μέρη, στο κάτω ψωμάκι βάζετε μια ποσότητα από το πέστο έπειτα το BURGER ΠΡΟΒΑΤΙΝΑΣ, λίγο ακόμη πέστο και από πάνω τα ντοματίνια. Τέλος σκεπάζετε με το άλλο μέρος από το ψωμάκι.

Πρόβειο λουκάνικο σπετσοφάι

Υλικα

ΥΛΙΚΑ (3-4 άτομα)

 

  • 6 πρόβεια λουκάνικα ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
  • 1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 πιπεριά κίτρινη κομμένη κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κύβους
  • 10 ντοματίνια κομμένα στα δυο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ.τσαγ. σάλτσα ντομάτας
  • λίγο κόκκινο κρασί
  • πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι

Εκτελεση

Κόβετε τα λουκάνικα στη μέση και σε ένα τηγάνι με καπάκι τα σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο.

Τα σβήνετε με λίγο κόκκινο κρασί και εφόσον εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και στη συνέχεια τις πιπεριές, το καρότο και τα ντοματίνια, αλατοπιπερώνετε λίγο και ανακατεύετε σιγά έως ότου σοταριστούν ελαφρά τα λαχανικά. Τέλος, ρίχνετε τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και κλείνετε με το καπάκι.

Αφήνετε να δέσει η σάλτσα και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό λίγο πριν σερβίρετε.

Μοσχαρίσιο Burger με σάλτσα τυριών

Υλικα

ΥΛΙΚΑ για 2 burger

  • 1 συσκευασία BURGER μοσχαρίσιο, ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
  • 2 ψωμάκια για burger
  • 2 φύλλα μαρουλιού
  • 4 φέτες ντομάτας

Για τη σάλτσα

  • 50 γρ. βούτυρο
  • ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • 100 ml γάλα
  • 1 κ.σ αλεύρι σίτου
  • 50 γρ κασέρι
  • 50 γρ έμενταλ
  • 50 γρ μπλε τυρί
  • 50 γρ παρμεζάνα τριμμένη
  • 100 ml κρέμα γάλακτος

Εκτελεση

Σε ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο ή σε ένα μαντεμένιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το τριμμένο μοσχοκάρυδο, το γάλα,  το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να πάρει μια βράση. Σβήνετε τη φωτιά, κόβετε τα υπόλοιπα τυριά σε κύβους και τα προσθέτετε στο γάλα με το βούτυρο μαζί με την τριμμένη παρμεζάνα, Στο τέλος, ρίχνετε τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά έως ότου λιώσουν αρκετά τα τυριά και ομογενοποιηθούν.

Αποψύχετε τα  BURGER ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ και τα ψήνετε σε σχαροτήγανο για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.

Ανοίγετε τα ψωμάκια για burger και το στο κάτω ψωμάκι βάζετε λίγη σάλτσα τυριών ακουμπάτε το τρυφερό μέρος από το φύλλο μαρουλιού, μια φέτα ντομάτας τοποθετείτε δύο ψημένα burger που ενδιάμεσα τους θα ρίξετε σάλτσα τυριών, όπως και από πάνω τους. Τέλος μια φέτα ντομάτας και κλείνετε το burger με το πάνω ψωμάκι.

Τυλιχτό με τορτίγια, γύρο κοτόπουλο & γουακαμόλε

Υλικα

ΥΛΙΚΑ για 3 τυλιχτά

Για τον γύρο

  • 1 συσκευασία γύρο κοτόπουλο ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

 

Για τη γουακαμόλε

  • 2 ώριμα αβοκάντο
  • 1 λάιμ το χυμό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 10 ντοματίνια ή 1 μια μέτρια ντομάτα ψιλοκομμένη χωρίς τους σπόρους
  • ½ κούπα φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Τορτίγιες

Εκτελεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε το γύρο κοτόπουλο χωρίς να το αποψύξετε και το σοτάρετε   για 5 με 6 λεπτά. Μπορείτε να το ψήσετε και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C με 200ο C ή ακόμη και σε φούρνο μικροκυμάτων.

Παίρνετε τα αβοκάντο και τα κόβετε στη μέση, αφαιρείτε το κουκούτσι και με ένα κουτάλι αφαιρείτε την ψίχα του. Σε ένα πιάτο ή μπολ βάζετε το καθαρισμένο ώριμο αβοκάντο και περιχύνετε το χυμό από λάιμ έτσι ώστε να μην μαυρίσουν τα αβοκάντο, με ένα πιρούνι το πιέζετε χωρίς όμως να το λιώσετε άλλα να διαλυθεί ελαφρά.

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα προσθέτετε πάνω από το πιρουνιασμένο αβοκάντο, έπειτα ψιλοκόβετε το κόλιανδρο και τον προσθέτετε και αυτόν. Κόβετε τα ντοματίνια σε 4 κομμάτια και αν χρησιμοποιήσετε ντομάτα καθαρίστε την από τους σπόρους πρώτα, πριν την κόψετε σε μικρά κυβάκια. Προσθέτετε τα ντοματίνια αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύετε έτσι ώστε να αναμειχθούν όλα τα υλικά.

Εφόσον ο γύρος είναι έτοιμος ζεστάνετε λίγο την τορτίγια αν το επιθυμείτε. Προσθέτετε στη μια άκρη της τορτίγιας λίγο πιο κάτω από το κέντρο της γουακαμόλε και γύρο κοτόπουλο, τόσο ώστε να μπορείτε να το τυλίξετε. Σκεπάζετε τον γύρο και τη γουακαμόλε με το κομμάτι τορτίγιας που περισσεύει, διπλώνετε τα πλαϊνά και τυλίγετε. 

Κεμπάπ γεμιστό με πολίτικη πικάντικη σάλτσα

Υλικα

Για την σάλτσα

  • 1 κουτί ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γ αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • 1 κ.γ μπούκοβο
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ σφηνοπότηρο ούζο

 

Για το σερβίρισμα

  • Αράβικες πίτες ή απλές για σουβλάκι
  • 1 κρεμμύδι μέτριο  κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κ.σ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. σουμάκι

Εκτελεση

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι

Ρίχνετε το σκόρδο να σοταριστεί ελαφρά και προσθέτετε το μπούκοβο.

Ρίχνετε το πελτέ να σοταριστεί και αυτός ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι για 3-4 λεπτά .

Αφού έχετε περάσει τη κονκασέ από το μούλτι, τη ρίχνετε στο τηγάνι να πάρει βράση

Προσθέτετε το αλάτι το πιπέρι τη ρίγανη

Σβήνετε με το ούζο και βράζετε έως ότου δέσει η σάλτσα και να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ψήνετε στον φούρνο : στους 180ο C στον αέρα σε ταψάκι με λαδόκολλα για 25 με 30 λεπτά

Στο σχαροτήγανο: σε μέτρια θερμοκρασία γυρνώντας τα 3-4 φορές από κάθε πλευρά για να πάρουν ωραίο χρώμα χωρίς να καούν περίπου για 10-12 .

Σε ψησταριά με κάρβουνο : σε δυνατή φωτιά για 7-8 λεπτά γυρίζοντας 2-3 φόρες με λαβίδα

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και το σουμάκι.

Σερβίρετε πάνω σε αραβικές πίτες ή απλές πίτες για σουβλάκι περιχύνοντας τη σάλτσα, τοποθετείτε επάνω τα ζεστά κεμπάπ και πασπαλίζετε με  το μίγμα από το  κρεμμύδι, τον μαϊντανό και το σουμάκι .

Μπούτι Αρνίσιο Γεμιστό

Υλικα

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα

  • 1 αρνίσιο μπούτι, ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, ξεκοκαλισμένο ή τραβηχτό το κόκαλο (2-2,5 κιλά)

 

  • 2-3 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο ή θυμάρι
  • 125 ml (½ φλιτζ. τσαγ). ελαιόλαδο
  • 2 σκόρδα κομμένα στα δυο και ακαθάριστα
  • 350 ml (1 ½ φλιτζ. τσαγ.) κρασί λευκό ξηρό
  • 2 καρότα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο σε 4 κομμάτια
  • 2 μανταρίνια χυμό
  • 1 κομμάτι αστεροειδή γλυκάνισο

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. βερίκοκα ψιλοκομμένα (αποξηραμένα)
  • 20 γρ. δυόσμο φρέσκο
  • 150-200 γρ. φρυγανιά ή ψωμί
  • 1 αυγό
  • 2 γρ. κανέλλα
  • 1 γρ. μοσχοκάρυδο
  • 1 γρ. γαρύφαλλο
  • 2 γρ. πιπέρι μαύρο
  • Αλάτι
  • 3 μανταρίνια κομμένα στα 2

Εκτελεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύετε. Γεμίζετε το μπούτι με το μείγμα, το δένετε με μαγειρικό σπάγκο, και μαζί δένετε το δενδρολίβανο και τις φέτες μανταρινιού από πάνω.

Βάζετε το μπούτι σε ένα βαθύ ταψί ή γάστρα, που έχετε τοποθετήσει τα καρότα και το κρεμμύδι, και περιχύνετε με το κρασί , τον χυμό μανταρινιού και το ελαιόλαδο. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ένα φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό

Πρόβειο Γάστρας

Υλικα

ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα

 

Για την γάστρα

  • 3 κιλά πρόβειο γάστρας ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
  • 1 κομμάτι κανέλλα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί

 

Για το ρύζι

  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι μπασμάτι
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 6 φλιτζάνια τσαγιού νερό ή ζωμό κοτόπουλο
  • 1 κ.γ. κουρκουμά ( κιτρινόριζα)
  • 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
  • 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. βούτυρο αγελαδινό Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού

 

Για το γαρνίρισμα

  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτελεση

Για το ρύζι : σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, σοτάρετε με το ελαιόλαδο και το βούτυρο , το σκόρδο και τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε για άλλα 2-3 λεπτά. Στο τέλος, ρίχνετε το νερό ή το ζωμό, τον κουρκουμά, αλάτι και πιπέρι και βράζετε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά. Όταν είναι έτοιμο , πασπαλίζετε με το ξύσμα λεμονιού και το αφήνετε στην άκρη.